تجهیزات دندانپزشکی
تجهیزات دندانپزشکی طیف وسیعی از رشته مهندسی پزشکی را دربر میگیرد. ما تصمیم داریم تا با یاری خداوند متعال شما را با تجهیزات دندانپزشک آشنا کنیم. در این مطلب شما به عنوان یک مهندس پزشک با اکثریت تجهیزات دندانپزشکی آشنا می شوید.
لیست تجهیزات دندانپزشکی
- آینه دندانپزشکی:
آینه دندانپزشکی یا آینه دهانی از ابزارهای بکار رفته در دندانپزشکی است. سر این آینه معمولاً گرد است و بیشتر از شماره 4 و 5 این آینه استفاده میکنند. شماره 2 معمولاً وقتی استفاده میشود که از اندازهای کوچک تر بخواهیم استفاده کنیم بخصوص در مواقعی که در حال کار روی دندانهای عقب باشیم و سد دندانی در دهان باشد. دامنه استفاده این آینه وسیع است. مهمترین مزیتهایش: دادن دید غیر مستقیم به دندانپزشک، تاباندن نور به سطوح مورد نیاز و استغفار بافتهای نرم است.
دید غیر مستقیم در جاهایی از دهان که دیده نمیشوند یا به سختی قابل دیدن هستند، مورد نیاز است. سطوح خلفی (زبانی) دندانهای ماگزیلاری، محلهای مهمی هستند که از آینه دندانپزشکی استفاده میشود. بقیه مناطق دهان را به آسانی با استفاده از این آینه میتوان مشاهده کرد. اگرچه حتی بدون آینه دندانپزشکی هم این سطوح قابل دیدن هستند، مشروط بر اینکه دندانپزشک در وضعیت نامناسب جسمانی خود را قرار دهد. بدون آینه دندانپزشکی، وضیعتهای نامناسب جسمی برای دندانپزشک هر روز ایجاد میشد و باعث بروز دردهای مزمن در ناحیه گردن و کمر میگردید.
مکانهای دیگری نیز در دندان قرار دارد که حتی با وجود نور بالای سر بیمار، باز هم روشن نمیشوند. در این مواقع، از آینه دندانپزشکی برای منعکس کردن نور به این سطوح استفاده میشود. این آینه همچنین بسیار مفید واقع میشود اگر بهطور همزمان نور را منعکس کند و سطوح غیرقابل دیدن را نیز نمایان سازد.
همچنین از این آینه برای عقب کشیدن بافت مثل گونه و زبان استفاده میشود تا دید بهتری از دندانها بدست آید.
مهندسها هم از آینه? دندانپزشکی برای دیدن فضاهای باریک و گوشه کنارها استفاده میکنند. همچنین در آزمایشگاههای لیزر و بینایی هم بصورت مدارم از این آینه استفاده میشود. - آنگل
- توربین دندانپزشکی
- جرمگیر دندان
- فورسپس:
فورسپس(به انگلیسی: Forceps) یا انبر ابزاری دستی بوده و برای گرفتن و نگه داشتن اشیاء بکار میرود. زمانی از فورسپس استفاده میشود که به علت عمیق بودن ناحیه عمل، ناچار به وسیلهای با دسته بلند و جا انگشتی برای فیکس کردن انگشتان میباشیم که فورسپس همین ویژگیها را دارا میباشد. در خارج از رده پزشکی و نزد عوام (انگلیسی زبان) معمولاً از فورسپس به عنوان موچین، انبرک، انبردستها، کلیپ یا گیره اشاره میشود.
فورسپس پزشکی از جنس فولاد کربنی بوده و قابلیت استریل شدن در دمای بالای اتوکلاو را دارد. در دندانپزشکی نیز به گیره مخصوص کشیدن دندان، فورسپس گفته میشود
امروزه نوع یکبارمصرف و از جنس پلاستیک نیز مورد استفاده دارد. نوع دیگری از فورسپس در مامایی استفاده میشود و فورسپس مامایی نام دارد که توسط خانواده? چمبرلین اختراع شد؛ کار آنها قابلگی بود. نوزادان اغلب با سر به دنیا میآمدند، برای همین فورسپس مامایی که توسط آنها طراحی شد، دارای دو تیغه? مسطح با اندکی قوس بود و سر نوزاد را به طور کامل دربر میگرفت. با یک کشش بسیار ملایم سر نوزاد بیرون میآمده و بقیه بدن به راحتی خارج میشد. - دستگاه مکش (ساکشن) دندان پزشکی
- تابوره
صندلی تابوره صندلیهای چرخدار بدون تکیه هستند که در بارها و همچنین در آزمایشگاه از آن استفاده میشود
تابوره جهت نشستن جراح، کمک جراح، متخصصین بیهوشی در هنگام عمل جراحی در اتاق عمل مورد استفاده قرار میگیرد و در اندازههای مختلف قابل دسترس است.این صندلی قابلیت قابلیت تنظیم ارتفاع نیز دارد.
این صندلی باید بعد از هر عمل جراحی باید استریل مجدد شود - یونیت دندانپزشکی
یونیت صندلی شرکت اوستم یکی از مدرنترین و پیشرفته ترین دستگاههای حال حاضر در دنیاست . زیبایی وطراحی منحصر بفرد ، تکنولوژی روز دنیا و آپشن های گوناگون آن در کنار قیمت مناسب دستگاه از اصلی ترین مزیتهای آن است.
- فرز
- آمالگاماتور:دستگاه آمالگاماتور به دونوع تقسیم می شود:
- دستگاه کپسولی: دراین نوع دستگاه کپسول درمحل استقرار گیره کپسول قرار داده می شود. تنظیم میزان پودر و جیوه امکان پذیر نیست چون شرکت سازنده مقدار واحد آمالگام و جیوهرا مشخص نموده مانند 1 واحد یا 2 یا 3 یا … که در کپسول جاسازی کرده و نیاز به تنظیم خاصی ندارد .
- دستگاه پودری و کپسولی: دراین نوع دستگاه میزان پودرآمالگام متغییر است که پیچ تنظیم آن در بغل دستگاه قرار گرفته است ولی مقدار جیوه همیشه ثابت است. هرچه پیچ تنظیم به طرف مثبت باشد پودر بیشتر و به طرف منفی پودر کمتر است. پس از هر بار استفاده ازآمالگاماتور از برس مخصوصی که جهت تمیز نمودن داخل لوله و درپوش آمــالـگـامـاتـور اسـت، استفـاده مـی شـود. قبـل از توقف کامل درپوش لوله آمالگاماتور،دقت شود کـه بـا دسـت تـماس نداشته باشد. از قرار دادن آمالگاماتور درمعرض نور آفتاب اجتناب شود و هر هفته یکی دو مرتبه آمالگاماتور را چند بار سر و ته کرده و سپس در جای خود قرار داده شود. به دلیل لرزش دستگاه پودر آمالگام در مخزن خود فشرده می شود و باعث عبور نکردن مقدار لازم پودر در لوله ترکیب آمالکاما تور می شود که کم شدن پودر، تنظیم دستگاه را به هم می زند.
- لایت کیور
- اتوکلاو:
اتوکلاو(به انگلیسی: Autoclave) برای استریل کردن ابزار پزشکی و آزمایشگاهی در فشار و دمای بالا و با استفاده از بخار آب میباشد. همچنین از این وسیله در مواردی که برای انجام واکنش شیمیایی نیاز به دما و فشار بالا باشد استفاده میشود. ابعاد این وسیله از اندازه آزمایشگاهی که معمولاً به شکل یک استوانه دردار است تا ابعاد صنعتی که طول آن به 50 فوت میرسد متغیر است. این وسیله توسط میکروبیولوژیست فرانسوی چارلز چمبرلن در سال 1879 اختراع شد. واژه اتوکلاو از ترکیب دو واژه (auto-) در زبان یونانی به معنی خودکار و (clavis) در زبان لاتین به معنی کلید تشکیل شدهاست.یک لایه فویل داخل آن کشیده شدهاست تا هنگام آزمایش مقاوت دمایی آن بالا رود.
- فرز توربین
- فرز آنگل
- اسید اچ
- باندینگ
- ماسک
- دستکش
- مایع ضدعفونی سطوح و مایع ضدعفونی ابزار
- روکش موقت
- آکریل
- ماده قالبگیری
- شیلد های محافظ
- پیشبند و روکش یونیت
- میکروبراش
- تیغ جراحی
- خون بند
- سرساکشن
- دوربین داخل دهانی:
حتما شما هم دوست دارید بدانید دندانپزشکتان در حین درمان چه کاری روی دندانهای شما انجام میدهد و قبل و بعد از درمان دندان شما به چه شکلی درخواهد آمد. در این صورت باید از دندانپزشکتان بخواهید که دستگاه دوربین داخل دهانیاش را به کار گیرد. این دستگاه از یک دوربین فیلمبرداری و عکسبرداری کوچک تشکیل شده که بهصورت بدون سیم و یا با یک سیم به یک مانیتور در روبهروی شما وصل است. این وسیله از محیط داخل دهان شما فیلمبرداری کرده و تصویر را روی مانیتور روبهروی شما میاندازد. با این وسیله میبینید که دندان شما قبل ار ترمیم چه وضعیتی دارد و پس از درمان نیز میتوانید دندان ترمیم شده خود را ببینید. دوربین داخل دهانی وسیله خوبی است که شما را در جریان روند درمانتان قرار میدهد و میتوانید نقاطی از دهانتان را که در حالت عادی نمیتوانید ببینید، رویت کنید.